Torstai 11.9.2014

Tuhlaajapoika

Suunnittelin paperille kaikki päivän menot ja järjestyksen niille jotta juoksisin päivässä läpi mahdollisimman monta asiaa kun saan auton lainaan. Tuhlasin rahaa häikäilemättä ja ostin sellaistakin kallista tavaraa joka ei ole välttämätöntä mutta jota olen pitempään halunnut omistaa. Minulla ei ole ollut kovin raskaan sarjan työkaluja joten nyt hommasin putkipihdit ja 30 tonnin pullotunkin, joka siis on melko pieni pönttö mutta jaksaa käsivoimin pumppaamalla nostaa kolme tuollaista laivaa ilmaan! Kukapa ei haluaisi sellaisia voimia. Yritin kesällä irrottaa kantoja maasta kahden tonnin hallitunkilla mutta siinä loppui teho kesken ihan auttamatta. Pullotunkilla kannot lähtee heittämällä, mutta on se tosin vaikea kaivaa kannon alle ensin. Tärkeä syy oli myös että pullotunkista voi kohtuullisella vaivalla rakentaa prässin jolla kyllä on käyttöä sepän askareissa. Prässi on kooltaan hyvin kompakti laite ja voisi löytää paikan veneestäkin.

Veneeseen liittyen minulla on pelko että se alkaa jossain vaiheessa kallistua suuntaan tai toiseen, ja pullotunkin avulla saan toivottavasti suoristettua sitä. Jos sivutukien tassuja on säädettävä niin saan ehkä tunkilla otettua painoa pois niiden päältä ennen säätöä. Tehohan ei lopu, mutta onnistuuko tätä sitten käyttämään näihin tarkoituksiin, vaatii vielä mietintää kun välimatka maasta veneen pohjaan on iso ja pitäisi saada jotakin alle ensin.

Ovimateriaalit

Ostin 3 litraa venemuovia ja lasikuitumattoa. Aion päällystää niillä oven jonka teen takaosaan eli ahteriin. Oveen kävin myös tilaamassa pyöreän laminoidun lasin joka kestää mitä vaan. Pistän kaksi lasia lämmöneristyksen takia mutta ovelana sisemmäksi lasiksi tilasin peililasin josta näkee sisältä ulos muttei ulkoa sisään, eli sitä mitä on markettien valvontakopeissa. Mikäs sen parempi "ovisilmä", josta voi muutenkin katsella satamaa. Sisempänä lasina se ei ehkä kiiltele liikaa ulos. Jää vain nähtäväksi toimiiko se peili-ominaisuus sittenkin paremmin ulompana lasina, sillä kun voi olla merkitystä sijoittaako sen valoon vai varjoon. Illallahan se taitaa toimia lähinnä toisin päin jos ulkona on pimeää ja sisällä valoisaa, mutta se on sen ajan murheita.

Rautaa

Teräsmyynnistä ostin tarpeita uusia sivutukia varten jotta vene pysyisi varmuudella pystyssä talvenkin yli kun lumikuormaa tulee ja tuuli puhaltaa. Vanhat telineet on ruosteiset ja osittain typerästi rakennetut. Raudat maksoi niin paljon että luulen että tekivät jonkun virheen. Myyjänä oli ulkomaalainen työharjoittelija jolla oli omat kielivaikeutensa ja varmaan kokemattomuutta. Voi voi mutta menköön. En kehtaa mennä valittamaan, jospa hinnoittelu sittenkin meni oikein. Voi myös olla että valitsin jotain erikoisterästä eräästä romuläjästä juuri kun yritin selvitä siinä nopeasti valinnoissani.

Työjärjestyksestä

Muuta pientä ostin eli pressua... Ai niin ja hitsauspressun joka oli äärettömän kallis, 75 €. En tarkoita hitsausverhoa enkä sammutuspeitettä vaan sellainen kunnon kaiken kestävä mikäliekangas. Asioita jäi vielä ostamatta kun jatkojohto-asiassa ja jauhesammuttimissa en päässyt ratkaisuun. Ehkä työjärjestykseni on väärä ja tiedän myöhemmin enemmän kunhan teen asioita toisessa järjestyksessä. Olen vain kiirehtinyt että josko saisin maalia pintaan jo tänä syksynä mutta tuntuu ettei onnistu. Kannattaisi ennemmin yrittää saada veneen moottorista selvää, lähtisikö se ehkä käyntiin ja voisiko sillä pyörittää kompressoria hiekkapuhallusta varten? Tehoa piisaisi ja sähköä ei tarvitsisi. Kompuran voisi jättääkin veneeseen lopullisesti ja paineistaa kaikki turhat kaiteet ym. putket niin että olisi aina painetta tallessa jonkun verran ja sillä käyttäisi joitain työkaluja missä sähköä ei ole ja ehkä täyttäisi sukelluspullojakin... Oikeat sukelluspullot kylläkin täytetään 20-30 x kovemmalla paineella kuin mitä normaalista kompurasta lähtee mutta jos harrastaa vain pientä pintasukellusta niin jospa se riittäisi parin minuutin sukelluksiin.

Mökille

Joo. Tänään on vielä tarkoitus lähteä mökille, missä saan jatkettua ovihommaani ja tehtyä niitä telineitä ja kaikkea... Hommaa olisi kyllä aika paljon, mutta tällaiset hanttihommat on kyllä paljon mukavampia kuin järjestely-tyyppiset asiat jotka vielä pahimmillaan johtuu jostain lakipykälistä. Harmi kun en tänään ehtinyt veneelle kiinnittämään kaiteita. Sieltä piti myös noutaa kakkoskakkosia mukaan mökille taivutus-yritystä varten mutta nyt ei kerkeä.

Mun tulee pistettyä liian vähän kuvia. Yritän parantaa asiaa kunhan pääsisin siinä vauhtiin. Kännykkäkamerani ei ole kovin hyvä ja kännykältäni on työlästä siirtää kuvia koneelle.